Košarka nekoč

Košarkarski klub Naklo oziroma pravilneje sekcija za košarko pri TVD Partizanu Naklo oziroma današnjem Športnem društvu Naklo je bila ustanovljena jeseni leta 1973 na pobudo Bojana Rozmana, Jožeta Mohoriča, Borisa Boštarja in Ivana Pipana. V tistem času je bila košarka zelo popularna, saj je Jugoslavija leta 1970 v Ljubljani in leta 1973 v Barceloni osvojila naslov svetovnega prvaka ter leta 1975 v Beogradu naslov evropskega prvaka. Tudi asfaltiranje igrišča leta 1970 za takratnim Domom DPO, ki je bilo sprva namenjeno rokometu (ta se žal ni prijel zaradi bližine Dupelj in njihove rokometne tradicije), je pripomoglo, da je nekaj mladih fantov, kljub že dolgoletni nogometni tradiciji, začelo igrati košarko. Uradni status v društvu je sekcija pridobila na občnem zboru leta 1976.

Že v letu 1974 je ekipa nastopala v tekmovanju Košarkarske podzveze za Gorenjsko in prvi tekmovalci na zapisniku Kacine tekme 2.3.1974 so bili Jože Mohorič (kapetan), Sašo Gantar, Stane Slapar, Bojan Rozman, Boris Boštar, Brane Uranič, Marko Ažman, Janez Marinšek in Marjan Marinšek. Že na drugi tekmi pa so se jim pridružili še Ivo Konc, Jože Kogovšek, Marjan Stegnar, Andrej Pagon, Tone Zelnik, Nejko Črnilec in Sašo Voglar. Da ne bi naštevali vseh posameznikov, ki so skozi vsa leta zastopali naše vrste, se bomo omejili samo na nekatere, ki so delovanje sekcije tako ali drugače usodno zaznamovali. Eden izmed teh je Ivan Pipan, pobudnik za ustanovitev in po odsluženem vojaškem roku z letom 1976 tudi dolgoletni predsednik sekcije, ki je odločilno pripomogel, da se košarka v Naklem igra še danes. Pri tem pa je potrebno poudariti tudi to, da Jože Mohorič še danes sodeluje in po svojih močeh pomaga pri uspešnem delovanju sekcije.

V letu 1976 se je poleg članske ekipe oblikovala tudi mladinska, ki naj bi skrbela za podmladek. Od takratnih nadobudnih mladcev sta kot igralca še vedno kot aktivna Boris Černilec (od leta 1976) in Igor Gabrič (od leta 1980)

Domače tekme so se vse do jeseni leta 2004 odigrale na košarkarskem igrišču za Domom Janeza Filipiča v Naklem ali Domom Kokrškega bataljona oziroma Domom DPO (kot se je nekoč imenoval). Nato pa smo v uporabo dobili košarkarsko igrišče, ki je bilo zgrajeno v sklopu športnega parka pri OŠ Naklo. V zimskem času so se treningi, vse do leta 1997, odvijali v premajhni telovadnici takratne podružnične 4-razredne OŠ Naklo. Z izgradnjo nove, večje, OŠ v Naklem pa smo dobil tudi ustrezno športno dvorano. Prelomnica starem zunanjem igrišču je bila vsekakor tudi leto 1984, ko se je igrišče opremilo z reflektorsko razsvetljavo, kar je omogočalo igranje večernih tekem in v tistem času organizacijo popularne športne prireditve »24 ur košarke«. Ta košarkarski maraton smo med letom 1986 in 1990 odigrali dvakrat v Naklem in dvakrat v Voklem, kasneje pa smo od igrali še nekaj krajših 12 urnih.

Sekcija je v vseh letih svojega obstoja nastopala z ekipo v Gorenjski članski in v nekem obdobju tudi mladinski ligi, v Trim ligi Kranja oziroma Zimski ligi Kranja ter v nekem obdobju tudi v Trim ligi Tržiča. Konec sedemdesetih in začetek osemdesetih let smo sodelovali tudi v pokalnem tekmovanju Gorenjske. V takratnem tekmovalnem sistemu je to tekmovanje predstavljalo kvalifikacije za udeležbo v pokalnem tekmovanju Slovenije in v nadaljevanju tudi Jugoslavije. Leta 1981 smo si z uvrstitvijo v finale Pokala Gorenjske priborili celo uvrstitev v osmino finala Pokala Slovenije, kjer nam je žreb namenil takratno drugo najmočnejšo slovensko ekipo Slovan iz Ljubljane. Seveda v tej tekmi nismo imeli nikakršne možnosti in smo jo izgubili z rezultatom 50 : 145. Kot zanimivost ob tem dogodku pa moramo omeniti izjavo takratnega trenerja ekipe Slovana, gospoda Janeza Drvariča, ki je od svojih igralcev zahteval zmago s 100 točkami razlike, v nasprotnem primeru jih čaka kazenski trening in predvsem nam v tolažbo jim ta podvig, kot je iz rezultata razvidno, v celoti ni uspel.

V letih od 1996 do 2005 smo zaradi zadostnega števila članovnov in generacijske razlike dokaj uspešno nastopali celo z dvema članskima ekipama. 1z tako imenovane »mlade ekipe« moramo omeniti predvsem Sama Klemenca, Davida Jošta, Davorja Tomažiča, Jureta Zupana, Primoža Povšeta, Blaža Hribarja, Luka Melihna, Klemena Šveglja in Roka Fabianija, ki so bili jedro takratne ekipe. Iz tako imenovane »starejše ekipe« ne moremo mimo imen kot so: Borut Sajovic, Boris Černilec, Štefan Hudobivnik, Drago Goričan, Igor Gabrič, Sandi Goričan, brata Igor in Mark Slabe, Boštjan Uranič, Janko Pičman, Marko Svetelj in Tine Dermastja.

V zadnjih letih ekipa KK Naklo uspešno nastopa v Gorenjski ligi z ekipo: David Jošt, Igor Gabrič, Triller Tomaž, Janko Pičman, Luka Melihen, Blaž Hribar, Jure Waldner, Slabe Igor, Peter Uranič, Primož Povše, Klemen Švegelj, Damjan Uranič, Luka Pičman, Uroš Sedej, Klemen Klavčič in Grega Kramar.

Naj naštejemo še nekaj odmevnejših rezultatov, ki jih je ekipa KK Naklo dosegla v preteklih letih:

 • 1. mesto Gorenjske B lige leta 1979,
 • 1. mesto za Pokal Kranja leta 1983,
 • 3. mesto Trim lige Kranja leta 1986,
 • 1. mesto Zimske lige Kranja leta 1990,
 • 1. mesto Gorenjske lige leta 1990,
 • 1. mesto II. Gorenjske lige leta 1997,
 • 2. mesto I. Gorenjske lige leta 2000,
 • 2. mesto Zimske lige Kranja leta 2000,
 • 3. mesto III. Gorenjske lige leta 2000,
 • 3. mesto I. Gorenjske lige leta 2001,
 • 1. mesto III. Gorenjske lige leta 2001,
 • 3. mesto II. Gorenjske lige leta 2002,
 • 2. in 3. mesto II. Gorenjske lige leta 2003,
 • 2. mesto Trim lige Tržiča leta 2003/04 in 3. mesto Trim lige Tržiča leta 2005/06,
 • 2. mesto II. Gorenjske lige 2016/17.

V letih obstoja lastne občine smo se že, lahko rečemo tradicionalno, devetkrat pomerili z ekipo Policijske postaje Kranj ob vsakoletnem praznovanju občinskega praznika. Oba udeleženca sta do tega trenutka tako osvojila po en prehodni pokal Občine Naklo, ki po osvojenih treh zmagah preide v trajno last. V zadnjih letih se je to tekmovanje potisnilo v mirovanje, z letošnjim letom 2019 pa bomo to tekmo ponovno vrinili v koledar dogodkov ŠD Naklo.